meest gestelde vragen

Hier vindt u het antwoord op de meest gestelde vragen. Heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met ons op!

ELEKTRISCHE FIETSEN

 

Wat is het voordeel van een elektrische fiets?

Een elektrische fiets heeft trapondersteuning. Het voordeel hiervan is dat het fietsen minder zwaar wordt; met minder inspanning bereikt u hogere snelheden en fietst u grotere afstanden. Dit is niet alleen prettig voor mensen die gewoonlijk moeite hebben met fietsen, ook voor mensen die fris op hun werk willen aankomen of voor mensen die zware boodschappen op de fiets vervoeren werkt dit uitstekend. Omdat dit alles met een accu wordt gegenereerd, is een elektrische fiets niet milieubelastend.

Hoe werkt een elektrische fiets?

De trapondersteuning van een elektrische fiets wordt geactiveerd door een motor, welke door een accu wordt aangedreven. Deze accu kunt u eenvoudig aan het netstroom aansluiten om op te laden. De mate waarin de motor ondersteunt kunt u zelf bepalen, een elektrische fiets kan ook zonder trapondersteuning gebruikt worden. Het is echter niet mogelijk om op enkel de kracht van de accu vooruit te komen, u dient altijd zelf mee te trappen.

Hoe lang gaat een volle accu mee?

De actieradius van de accu hangt sterk af van het gebruik en van de omstandigheden. Zowel uw eigen gewicht en krachtinspanningen als bijvoorbeeld de gekozen versnelling, de ondergrond en de weersomstandigheden kunnen er voor zorgen dat de accu de ene keer langer meegaat dan de andere keer. Per fiets wordt aangegeven wat de maximale actieradius bij een volle accu is.

Hoe en waar kan ik de accu opladen?

De accu kunt u bij elk willekeurig stopcontact opladen. Bij veel fietsen kan de accu zelfs van de fiets gehaald worden, zodat u niet de gehele fiets aan het stopcontact hoeft aan te sluiten.

Wat gebeurt er wanneer de accu leeg is?

Ook zonder accu kunt u de elektrische fiets gewoon gebruiken, de trapondersteuning werkt dan echter niet meer.

Hoe dien ik met de accu om te gaan?

Accu's verliezen ook wanneer zij niet gebruikt worden na verloop van tijd wat energie. Daarom is het verstandig de accu regelmatig even op te laden. Voor de levensduur en maximale capaciteit van de accu is het van belang om de accu altijd volledig gevuld te bewaren. Bij lage temperaturen neemt de opname en afgifte van stroom af. U kunt de accu daarom het beste bij kamertemperatuur bewaren en houdt u er rekening mee dat de actieradius bij lage temperaturen lager is.

Hoeveel kost het om de fiets op te laden?

Om de accu van de elektrische fiets volledig op te laden verbruikt u ongeveer 0,2 kwh aan energie. Dit komt neer op ongeveer €0,05 aan kosten voor een volle accu.

Tot welke snelheid ondersteunen elektrische fietsen?

Elektrische fietsen ondersteunen tot maximaal 25 km/u, deze snelheid is wettelijk vastgesteld. Wanneer u harder gaat dan 25 km/u dient u geheel op eigen kracht te fietsen.

Dient een elektrische fiets een kenteken of nummerplaat te hebben?

Nee, elektrische fietsen vallen buiten de wet motorvoertuigen en hebben dus geen kenteken of nummerplaat nodig.

Moet je op een elektrische fiets een helm dragen?

Nee, op een elektrische fiets is het dragen van een veiligheidshelm niet verplicht.

Past een elektrische fiets op een fietsdrager voor de auto?

Elektrische fietsen passen wat betreft maat op bijna alle fietsendragers. Elektrische fietsen zijn doorgaans echter zwaarder dan gewone fietsen, het is van belang dat u bekijkt wat het maximale gewicht is dat uw fietsendrager kan hebben.

 

ELEKTRISCHE SCOOTERS


Wat is het voordeel van een elektrische scooter?

In stilte genieten van uw rit en gewoon met uw medepassagier kunnen praten, nooit meer tanken en zonder het milieu te belasten toch grotere afstanden afleggen. Een elektrische scooter rijdt op een door een accu aangedreven motor. Deze accu wordt opgeladen via het netstroom. Dat betekent dat u geen brandstofkosten heeft. Zonder brandstof heeft u ook geen uitlaatgassen. Een elektrische scooter is dus erg milieuvriendelijk en ook heeft u geen last van de stank van benzine of uitlaatgassen. De onderhoudskosten van een elektrische scooter zijn daarnaast lager dan die van een gewone scooter.

Wat is het verschil tussen een gesloten loodzuur accu en een lithium accu?

Bij een aantal van de modellen elektrische scooters kunt u kiezen tussen een gesloten loodzuur accu en een lithium accu. Een lithium accu is in verhouding veel minder zwaar en heeft bij gelijk gewicht aanzienlijk meer capaciteit dan een gesloten loodzuur accu. Nadeel is echter dat de lithium accu's vele maken duurder zijn dan de gesloten loodzuur accu's.

Hoe lang gaat een volle accu mee?

De actieradius van de accu hangt sterk af van het gebruik en van de omstandigheden. Zowel uw eigen gewicht en krachtinspanningen als bijvoorbeeld de gekozen versnelling, de ondergrond en de weersomstandigheden kunnen er voor zorgen dat de accu de ene keer langer meegaat dan de andere keer. Per scooter wordt aangegeven wat de maximale actieradius bij een volle accu is. De 25 km/u scooters hebben eenzelfde accu als de 45 km/u scooters. Logischerwijs kunt u met een 45 km/u scooter met een volle accu minder ver rijden dan met een 25 km/u scooter.

Hoe en waar kan ik accu opladen?

U laadt de accu van uw elektrische scooter op door de acculader in de scooter te steken en deze aan een regulier stopcontact aan te sluiten.

Hoe dien ik met de accu om te gaan?

Accu's verliezen ook wanneer zij niet gebruikt worden na verloop van tijd wat energie. Daarom is het verstandig de accu regelmatig even op te laden. Voor de levensduur en maximale capaciteit van de accu is het van belang om de accu altijd volledig gevuld te bewaren. Bij lage temperaturen neemt de opname en afgifte van stroom af. U kunt de accu daarom het beste bij kamertemperatuur bewaren en houdt u er rekening mee dat de actieradius bij lage temperaturen lager is.

Hoeveel kost het om de scooter op te laden?

De aandrijving van de elektrische scooter is zeer effectief. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een naafmotor, die direct is aangesloten op het achterwiel. De elektrische scooter is zeer goedkoop in verbruik en gebruik, de kosten voor eenmalig volledig opladen zijn ongeveer €0,20. Een elektrische scooter is daarmee ongeveer 15 keer goedkoper in gebruik dan een scooter die rijdt op brandstof.

Hoe snel rijdt een elektrische scooter?

Wat betreft de snelheid kunt u bij elektrische scooters kiezen uit twee mogelijkheden: er zijn modellen die maximaal 25 km/u gaan en er zijn modellen die maximaal 45 km/u gaan.

Heeft een elektrische scooter een kenteken of nummerplaat?

Ja, een Zoevers elektrische scooter is door de RDW goedgekeurd en is in heel Europa toegelaten op de openbare weg. De scooter wordt met kenteken aan u afgeleverd. Bij een 25 km/u model hoort een blauw kenteken, bij een 45 km/u model een geel kenteken.

Moet je op een elektrische scooter een helm dragen?

Op een elektrische scooter met een blauw kenteken, die niet harder rijdt dan 25 km/u, hoeft u geen helm te dragen. Op een elektrische scooter met een geel kenteken, die tot 45 km/u gaat, is het dragen van een helm wel verplicht.

Heb je voor het besturen van een elektrische scooter een rijbewijs nodig?

Ja, bij het besturen van een elektrische scooter is het hebben van een rijbewijs AM verplicht. Om dit rijbewijs te kunnen halen, dient u minimaal 16 jaar oud te zijn. Als u in het bezit bent van een rijbewijs A of B bent u ook bevoegd om een elektrische scooter te rijden en hoeft u geen apart rijbewijs AM te halen. Een bromfietscertificaat is geldig tot uiterlijk 1 oktober 2009. Voor deze datum moet dit certificaat zijn omgewisseld voor een rijbewijs AM.

Rijdt een elektrische scooter anders dan een scooter die rijdt op brandstof?

Een elektrische scooter rijdt lekkerder dan een scooter die rijdt op brandstof. Dit komt doordat accu's meer kracht afgeven in een korte tijd dan benzinemotoren. Met een elektrische scooter kan na het starten dan ook direct op volle snelheid weggereden worden. Daarnaast rijdt een elektrische scooter comfortabeler doordat lawaai en stank ontbreken.

Heeft een elektrische scooter veel onderhoud nodig?

Nee, doordat de scooter geen onderhoudsgevoelige verbrandingsmotor heeft, bespaart u veel op de onderhoudskosten. De borstelloze elektrische naafmotor heeft geen onderhoud nodig.

Hoeveel kan ik besparen door een elektrische scooter te gaan rijden?

De besparing door te kiezen voor een elektrische scooter hangt af van uw gebruik. Als u bijvoorbeeld 5 dagen per week 40 km rijdt, kost u dit aan benzine ongeveer €780,00. Dezelfde afstand op een elektrische scooter kost u aan stroom ongeveer €48,00. Dat komt neer op een besparing van zo'n €732,00 per jaar. De kosten voor het vervangen van de accu's valt weg tegen de kosten voor het onderhoud van een verbrandingsmotor.

meer weten

Vraag het ons.

024-8200201
info@zoevers.nl

?>