Elektrische fietsen

Hieronder de meest gestelde vragen over een elektrische fiets

Wat is het voordeel van een elektrische fiets?

Een elektrische fiets heeft trapondersteuning. Het voordeel hiervan is dat het fietsen minder zwaar wordt; met minder inspanning bereik je hogere snelheden en fiets je grotere afstanden. Dit is niet alleen prettig voor mensen die gewoonlijk moeite hebben met fietsen, ook voor mensen die fris op hun werk willen aankomen of voor mensen die zware boodschappen op de fiets vervoeren werkt dit uitstekend. Omdat dit alles met een accu wordt gegenereerd, is een elektrische fiets niet milieubelastend.

De trapondersteuning van een elektrische fiets wordt geactiveerd door een motor, welke door een accu wordt aangedreven. Deze accu kun je eenvoudig aan het netstroom aansluiten om op te laden. De mate waarin de motor ondersteunt bepaal je zelf, een elektrische fiets kan ook zonder trapondersteuning gebruikt worden. Het is echter niet mogelijk om op enkel de kracht van de accu vooruit te komen, je dient altijd zelf mee te trappen.

De actieradius van de accu hangt sterk af van het gebruik en van de omstandigheden. Zowel je eigen gewicht en krachtinspanningen als bijvoorbeeld de gekozen versnelling, de ondergrond en de weersomstandigheden kunnen er voor zorgen dat de accu de ene keer langer meegaat dan de andere keer. Per fiets wordt aangegeven wat de maximale actieradius bij een volle accu is.

De accu kun je bij elk willekeurig stopcontact opladen. Bij veel fietsen kan de accu zelfs van de fiets gehaald worden, zodat je niet de gehele fiets aan het stopcontact hoeft aan te sluiten.

Ook zonder accu kun je de elektrische fiets gewoon gebruiken, de trapondersteuning werkt dan echter niet meer.

Accu’s verliezen ook wanneer zij niet gebruikt worden na verloop van tijd wat energie. Daarom is het verstandig de accu regelmatig even op te laden. Voor de levensduur en maximale capaciteit van de accu is het van belang om de accu altijd volledig gevuld te bewaren. Bij lage temperaturen neemt de opname en afgifte van stroom af. Je kunt de accu daarom het beste bij kamertemperatuur bewaren. Houd er rekening mee dat de actieradius bij lage temperaturen lager is. Dit is wel één van de meeste gestelde vragen.

Om de accu van de elektrische fiets volledig op te laden verbruik je ongeveer 0,2 kwh aan energie. Dit komt neer op ongeveer € 0,05 aan kosten voor een volle accu.

Elektrische fietsen ondersteunen tot maximaal 25 km/u, deze snelheid is wettelijk vastgesteld. Wanneer je harder gaat dan 25 km/u dien je geheel op eigen kracht te fietsen.

Nee, elektrische fietsen vallen buiten de wet motorvoertuigen en hebben dus geen kenteken of nummerplaat nodig. (Met uitzondering van een Speed Pedelec)

Nee, op een elektrische fiets is het dragen van een veiligheidshelm niet verplicht.

Elektrische fietsen passen wat betreft maat op bijna alle fietsendragers. Elektrische fietsen zijn doorgaans echter zwaarder dan gewone fietsen, het is van belang dat je bekijkt wat het maximale gewicht is dat je fietsendrager kan hebben.

Elektrische scooters

Hieronder de meest gestelde vragen over een elektrische scooter

Wat is het voordeel van een elektrische scooter?

In stilte genieten van je rit en gewoon met je medepassagier kunnen praten, nooit meer tanken en zonder het milieu te belasten toch grotere afstanden afleggen. Een elektrische scooter rijdt op een door een accu aangedreven motor. Deze accu wordt opgeladen via het netstroom. Dat betekent dat je geen brandstofkosten hebt. Zonder brandstof heb je ook geen uitlaatgassen. Een elektrische scooter is dus erg milieuvriendelijk en ook heb je geen last van de stank van benzine- of uitlaatgassen. De onderhoudskosten van een elektrische scooter zijn daarnaast lager dan die van een gewone scooter.

Bij een aantal van de modellen elektrische scooters kun je kiezen tussen een gesloten loodzuur accu en een lithium accu. Een lithium accu is in verhouding veel minder zwaar en heeft bij gelijk gewicht aanzienlijk meer capaciteit dan een gesloten loodzuur accu. Nadeel is echter dat de lithium accu’s vele maken duurder zijn dan de gesloten loodzuur accu’s.

De actieradius van de accu hangt sterk af van het gebruik en van de omstandigheden. Zowel je eigen gewicht en krachtinspanningen als bijvoorbeeld de gekozen versnelling, de ondergrond en de weersomstandigheden kunnen er voor zorgen dat de accu de ene keer langer meegaat dan de andere keer. Per scooter wordt aangegeven wat de maximale actieradius bij een volle accu is. De 25 km/u scooters hebben eenzelfde accu als de 45 km/u scooters. Logischerwijs kun je met een 45 km/u scooter met een volle accu minder ver rijden dan met een 25 km/u scooter.

Je laadt de accu van je elektrische scooter op door de acculader in de scooter te steken en deze aan een regulier stopcontact aan te sluiten.

Accu’s verliezen ook wanneer zij niet gebruikt worden na verloop van tijd wat energie. Daarom is het verstandig de accu regelmatig even op te laden. Voor de levensduur en maximale capaciteit van de accu is het van belang om de accu altijd volledig gevuld te bewaren. Bij lage temperaturen neemt de opname en afgifte van stroom af. Je kunt de accu daarom het beste bij kamertemperatuur bewaren. Houd er rekening mee dat de actieradius bij lage temperaturen lager is.

De aandrijving van de elektrische scooter is zeer effectief. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een naafmotor, die direct is aangesloten op het achterwiel. De elektrische scooter is zeer goedkoop in verbruik en gebruik, de kosten voor eenmalig volledig opladen zijn ongeveer € 0,20. Een elektrische scooter is daarmee ongeveer 15 keer goedkoper in gebruik dan een scooter die rijdt op brandstof.

Wat betreft de snelheid kun je bij elektrische scooters kiezen uit twee mogelijkheden: er zijn modellen die maximaal 25 km/u gaan en er zijn modellen die maximaal 45 km/u gaan.

Ja, een Zoevers elektrische scooter is door de RDW goedgekeurd en is in heel Europa toegelaten op de openbare weg. De scooter wordt met kenteken afgeleverd. Bij een 25 km/u model hoort een blauw kenteken, bij een 45 km/u model een geel kenteken.

Op een elektrische scooter met een blauw kenteken, die niet harder rijdt dan 25 km/u, hoef je geen helm te dragen. Op een elektrische scooter met een geel kenteken, die tot 45 km/u gaat, is het dragen van een helm wel verplicht.

Ja, bij het besturen van een elektrische scooter is het hebben van een rijbewijs AM verplicht. Om dit rijbewijs te kunnen halen, dien je minimaal 16 jaar oud te zijn. Als je in het bezit bent van een rijbewijs A of B ben je ook bevoegd om een elektrische scooter te rijden en hoef je geen apart rijbewijs AM te halen. 

Een elektrische scooter rijdt lekkerder dan een scooter die rijdt op brandstof. Dit komt doordat accu’s meer kracht afgeven in een korte tijd dan benzinemotoren. Met een elektrische scooter kan na het starten dan ook direct op volle snelheid weggereden worden. Daarnaast rijdt een elektrische scooter comfortabeler doordat lawaai en stank ontbreken.

Nee, doordat de scooter geen onderhoudsgevoelige verbrandingsmotor heeft, bespaar je veel op de onderhoudskosten. De borstelloze elektrische naafmotor heeft geen onderhoud nodig.

De besparing door te kiezen voor een elektrische scooter hangt af van het gebruik. Als je bijvoorbeeld 5 dagen per week 40 km rijdt, kost je dit aan benzine ongeveer € 780,00. Dezelfde afstand op een elektrische scooter kost je aan stroom ongeveer € 48,00. Dat komt neer op een besparing van zo’n € 732,00 per jaar. De kosten voor het vervangen van de accu’s valt weg tegen de kosten voor het onderhoud van een verbrandingsmotor.